Katılmak İsteyenler için Rehber Niteliğinde Deneyimlerimiz
Merhabalar,
2014 yılında ilk defa katıldık 3 arkadaşımla beraber Marş Mira’ya, deneyimimizden çok memnun kaldığımız için olabildiğince katılmak istiyoruz, 2015 için planlarımızı yapmaya başladık bile. Bizler çadırda kaldık bir çok insan gibi (Bosnalı ev sahiplerinin misafirperverlikleri ile evde kalan arkadaşlarımızda oldu, onlarda deneyimlerini blog yazılarında paylaştılar sağolsunlar), çadırda kalmayı düşünenler için Marş Mira hakkında ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgileri, kişisel deneyimlerimizi de kullanarak burada paylaşmaya çalışacağız sizlerle.
Öncelikle Marş Mira parkuru hakkında biraz bilgi vermek isteriz :
110 km’lik bir doğa yürüyüşüdür. 3 gün yürüyerek yol kat edilir, 4. gün ise resmi törenler yapılmaktadır.
Başlangıç noktası Nezuk’dur. Nezuk’a Tuzla bölgesinden ulaşılacaktır, Tuzla’ya da Saraybosna’dan otobüs ile ulaşmıştık iki saat civarı bir yolculukla.
Yürüyüş gününden bir gün önce Nezuk’ta bulunup akreditasyon yapılması gerekmektedir, Nezuk’da o gece kalınıp ertesi gün sabah 9 itibari ile yürüyüş başlar. Hergün 25-35 km yürünür ki çok büyütmeyin, sohbet muhabbet geçiyor bir şekilde, kaldı ki zor yamaçları aşarken yanı başınızda bastonuyla yürüyen teyzeleri amcaları görünce “yoruldum” diyemiyor insan.
Yürüyüş hakkında :
Öncelikle, bizim ilk merak ettiğimiz soruyu sizler için cevaplayayım.
Soru : Çadırlarımızı vesaire taşıyacak mıyız yürüyüş boyunca?
Cevap : Çadırlarınızı ,çantalarınızı ordunun arabalarına verebiliyorsunuz fakat Boşnak kardeşlerimiz pek tavsiye etmedi, malum sürprizler olabiliyormuş eksik çıkan eşyalar gibi.Ama güvenirseniz, ordu eşyalarınızı bir sonraki kamp alanına taşıyor. Biz ilk gün tanıştığımız Zaim abi ve Boşnak grubu sayesinde onların kiraladıkları kamyonette taşıttık hep eşyalarımızı.
Yürüyüşe gelirsek, rahat yürüyebilmek için yürüyüş çubukları kullanmak faydalı olabilir, biz kullanmadık fakat dik yamaçlarda ayak kaymalarını engellemesi için faydalı olur kesinlikle. Rahat bir tracking ayakkabısı (çok sıkmasın), yedek çorap, yara bandı (ayakkabı vurursa gerekecektir), yağmurluk gerekli.
Bir grup halinde iseniz erzaklarınızı bir sırt çantasına koysanız ve değişimli taşısanız yeterli. Erzak demişken bizler aç kalma riskini düşünerek baya yiyecek götürmüştük yanımızda, çantaları doldurmuştuk fakat düşündüğümüzden çok fazla imkanla karşılaştık yürüyüş boyunca ; öncelikle bu yürüyüş Boşnaklar ve hükümet için çok değerli olduğunu hatırlatalım.Devlet ve ordu yardımıyla her 500-1000 metre de bir su istasyonları, meyve bisküvi şeker dağıtılan istasyonlar, kendi yaptıkları kahveleri dağıtan, bahçesini yürüyüşçülere açan misafirperver Boşnak halkı… Buradan götürdüğümüz tüm şekerleme bisküvi çikolatayı başkalarına dağıttık, o kadar rahattık yani.
Önümüzdeki sene de yanımızda bir şeyler götüreceğiz fakat tamamıyla insanlara dağıtmak için ; belki pişmaniye belki lokum.. Yürüyüş kısmı için çok pembe bir tablo çizdim fakat elbet tehlikeli yanları da var, bu bir doğa yürüyüşü ve dolayısıyla sakatlık olmamasına dikkat etmek lazım, ayrıca yürüyüş yolunun etrafında şeritlerle çevrilmiş mayınlı araziler göreceksinizdir, içlerine girmemenizi söylemeye gerek yok sanırım ayrıca şunun da farkında olmak gerekli : Bosna Hersek’de üç millet Boşnaklar,Sırplar ve Hırvatlar bir arada yaşamaktadır ve üç ayrı yönetim bölgesi mevcuttur. 3 gün boyunca yürüyüp geçilen bölgelerde yürüyüşçülerin güvenliğini bazen Boşnak polisler bazen Sırp bölgesi polisleri sağlamaktadır, bazı köyler Boşnak bazı köyler Sırp, Hırvat köyleri olabilir. Yürüyüşü destekleyen Bosna Hersek hükümeti sonuçta fakat, hiç de cana yakın olmayan bazı Sırplarında etrafta olabileceğini bilmek gerekli. Bu nedenle yürüyüş organizasyonu insanların kopuk kopuk gitmemesi için elinden geleni yapmaya çalışır, daha çok Sırp bölgesinden geçildiği için özellikle ikinci ve üçüncü gün. Biz karşılaşmadık fakat geçen sene yürüyüşçülere bir kaç Sırp bisikletlinin laf attığını ve tartışma olduğunu duyduk.
Yürüyüş sonraları, kamping :
Yürüyüş sonrasında her akşam 6 civarında kamp alanına ulaşılır, daha ilk günden itibaren kamp alanlarını Bosna ordusu kurar, ordu tarafında kurulmuş çadırlarda bir çok kişi kalmaktadır, fakat bir çok kişide kamp alanının etrafına çadırlarını kurar tıpkı bizim gibi. Kamp bölgesinde revir vardır ve her konuda yardımcı olurlar, kendi deneyimimde ayakkabım parmaklarıma vurduğu için olan yaraları her akşam revirde tedavi ettirdim, merhem, sargı.. yapabilecekleri her şeyi yapıyorlar, ufacık sıyrıkları bile ciddiyetle tedavi ediyorlar.(Akşamları rahat etmek için terlikleri unutmayınız)
Kamp alanında köfteciler yiyecek içecek satan seyyar satıcılar mevcut, yada yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri de yemek isteyebilirsiniz tabiki. Acaba kamp tüpü götürsek mi diye düşündük, fakat 2-3 günde sıcak bir şeyler yemesek de olur dedik.Gerçi en azından su ısıtıp çay,kahve, çorba yapabilmek iyi olurmuş akşamları, arıyor insan. Akşamları insanlar sohbet ediyor yürüyüşler yapıyor, hatta kamp alanları gençler için bir panayır yerine dönüşüyor sanki. Kamp alanlarında tuvalet sorunu olduğu bir gerçek, seyyar tuvaletler temiz olmuyor.Tuvalet konusu sorun yaşatabilir. Ordunun getirdiği tankerler sayesinde kısmen duş da alabilirsiniz.
İki kişilik çadır asla iki kişilik değildir!
Ne düşündüğünüzü biliyorum, dört kişiysek iki tane iki kişilik çadır yeter diyorsunuz fakat o çadırlarda bir gece geçirince, keşke daha büyük alsaydık diyeceksinizdir. Eşyalarınızı dışarda bırakamayıp çadırın içine alınca hemen farkediyorsunuz bunu.iki kişi için en az üç kişilik çadırları tavsiye ederim. Yağmura dayanıklı çadır olmalı, iki gece sağanak yaşadık geçtiğimiz sene.Uyku tulumu alınız ve sığdırabilirseniz kalın giysiler rahat ettirecektir geceleri.
Çadır içine yatak olarak deniz yatağı almıştık yanımıza şişirilebilir olması ve yer kaplamaması iyiydi fakat çok da rahat olmadı, ufak kaldı, yer tutan daha profesyonel yataklardan da taşıyamayacağımız için bu sene deniz yataklarının biraz daha büyüklerinden almaya çalışacağız. (Şişirmek için pompa olursa faydalı olur.)
Sinkovlardan bir tane bulundurmak faydalı olur.
(Güncellemeler olabilir, takip ediniz)
0 Yorum