Yükleniyor...
Marš Mira Yürüyüşü Hakkında Genel Bilgilendirme
Blog Featured Image

Marš Mira Yürüyüşü Hakkında Genel Bilgilendirme

Merhabalar, tahmin edeceğiniz üzere Marş Mira duygusal yoğunluğu çok yüksek bir yürüyüş, yürüyüşün duygusal içeriğini yazı ile anlatmak takdir edersiniz ki kolay değil ve Marş Mira hakkında teknik detaylar çok sorulduğu için aşağıda sadece Marş Mira ile ilgili teknik konuları düz yazı olarak paylaşıyorum :

YÜRÜYÜŞ ÖNCESİ:

Marş Mira Nezuk’tan başlıyor. Saraybosna’dan doğrudan Nezuk’a araç yok, taksiler ise yüksek fiyatlar iletiyorlar. Saraybosna otobüs terminalinden en yakın Tuzla şehrine şehirler arası otobüs var. Şehirler arası otobüs 30-40 BAM (1 BAM = 11 TL, Mayıs 2023) , taksi ise 100-120 BAM fiyat vermekte. Kendi başınıza ulaşmak istediğinizde en uygun çözüm otobüsle Tuzla’ya oradan da taksi ile Nezuk’a ulaşmaktır. Şehirler arası otobüsle gitmeyi düşünürseniz saatlerini internetten kontrol ediniz, Tuzla’ya sadece belirli bir saat aralığında otobüs bulunmaktadır.

Bizimle gelmek isterseniz ki bu bize memnuniyet verir, ekip olarak Saraybosna’dan otobüs ayarlayıp gidiyoruz Nezuk’a, 7 temmuz sabah 08:00 gibi Saraybosna’dan yola çıkıyoruz. Bir önceki gün ,6 temmuz akşamı ise genel bir tanışma toplantısı yapıyoruz.O nedenle uçak gidiş biletinizi en geç 6 temmuz akşamına gelecek şekilde ayarlamanız en iyisi olur düşüncesindeyim.

7 sinde Nezuk’da olup ilk toplanma noktasında konaklama yapılıyor, o gece orada çadırda kalınır, ertesi sabah erken kalkıp yürüyüşe başlanır. Yürüyüş öncesi toplanma bölgesinde organizasyon ekibine ismimizi bildirip katılımcı kartımızı alırız. 8,9 ve 10 temmuz’da yürüyüş yapılır ve 10 temmuz akşamı yürüyüş sonunda Potoçari’ye ulaşılır. Orada da bir gün kalınır ve 11 temmuz günü tören sonrası Saraybasna’ya saat 19:00 gibi dönülür. Yürüyüşten kalan yorgunluk nedeniyle bir gün dinlenmek isteyebilirsiniz, o nedenle dönüş biletinizi en erken 12 temmuz sabahına almanızı tavsiye etmekteyiz.Yürüyüş günleri ve tören hakkında daha detaylı bilgi için web sitemiz (www.marsmiraturkiye.org) ve facebook sayfalarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Çadır konusunda ; Kamp alanlarının düzenini Bosna ordusu sağlıyor, ordunun kurduğu sahra çadırları var fakat pek kalınabilecek gibi değil, dip dibe yatılıyor insanlarla ve etrafı açık. Kendi çadırınızı tavsiye ederim, Yürüyüşe sadece yürüyüş eşyalarınızla gelmeye çalışın. (Diğer eşyalarınızı Saraybosna’da kaldığınız otel / ev / tanıdık ‘a bırakmaya çalışabilirsiniz, Saraybosna’ya dönüşte tekrar almak üzere) Geçen sene ekip olarak çadırlarımızı kurduk kamp alanlarında. Yürüyüş günlerinin sabahlarında yine kiraladığımız ve 4 gün boyunca bizimle birlikte olan bir yük taşıma aracına eşyalarımızı koyuyoruz, araç bir sonraki kamp alanına sabahtan gidip beklemektedir, yürüyüş sonunda akşam araçtan eşyalarımızı alıp kampımızı kuruyoruz.

KİŞİSEL MASRAFLAR :

Marş Mira Türkiye organizasyonu olarak tamamiyle gönüllü bir ekibiz, organizasyon masrafları katılımcı sayısına bölünmektedir. Organizasyona katılım için kimseden ek bir ücret alınmaz. Saraybosna için çok önemli olan bu yürüyüşe katılmanız bizim için en güzel ödüldür. 2022 senesinde yapılan masraflar ve kişi başı masraf 75 euro kadar tuttu. Bu masraf için temin ettiğimiz hizmetler şu şekilde oldu:
– Nezuk’a götüren ve Saray Bosna’ya döndüren 40-50 kişilik otobüsler (Katılımcı sayısına göre)
– Yürüyüş boyunca 4 gün bizimle kalan ve eşyalarımızı bir sonraki kamp alanına taşıyan yük araçları (şöför ile birlikte) (katılımcı, yük ve eşya taşıma amaçlı)
– Marş Mira boyunca karşılaştığımız çocuklara verilmek üzere hediye paketleri, büyüklere verilmek üzere hediyelikler.
– Kamp alanlarında sabah ve akşam hep beraber tüketeceğimiz yiyecek ve içecekler.

YÜRÜYÜŞ:

Marş Mira yürüyüşü 3 gün için 85 kilometrelik, hava ve zemin koşullarına göre zorlu olabilecek bir parkurdur, havanın bulutsuz ve güneşli olduğu durumda yürüyüş zorlu bir hal alır. Yürüyüş öncesi veya esnasında ağır yağış yaşanması durumunda da yürüyüş zorlu bir hal alır. Genellikle arazi şartlarında yürüyüş yapılır ve düz bir eğimde yürünmez, bu durum da yürüyüşü zorlaştırır.

Yürüyüş esnasında herhangi bir rahatsızlık duymanız durumunda sürekli yürüyüş kafilesi ile beraber olan kızılhaç ekibi sayesinde ilk yardım alabilirsiniz hatta kızılhaçın araçlarını kullanarak yürüyüş parkurunu sonuna ulaşıp kamp alanına varabilirsiniz.

Herhangi bir yürüyüş gününün sabahında yürüyemez hissederseniz, Marş Mira Türkiye olarak kiraladığımız minibüsler ile doğrudan o günün parkurunu geçip akşam kalınacak kamp alanına geçebilirsiniz. (Minibüslerdeki insan taşıma kapasitesinin toplam grubumumuzun ortalama %20’sine yetmekte olduğunun bilinmesini isteriz. Minibüslerin asli görevi kamp eşyalarımızı bir sonraki kamp alanına taşımaktır.)

Tüm bu zorluklara rağmen hersene bu parkuru 7’den 77’ye tamamlayan birçok katılımcı olmaktadır. Günde yürünen mesafe ortalama 25-30 kilometreden ve bu mesafeyi istediğiniz kadar mola vererek tamamlayabilirsiniz.

Tüm zorluklara rağmen düşündüğünüzden kolay geçeceğini düşünüyorum, yeterince mola veriliyor, yiyecek içecek istasyonları var. Geçtiğimiz bölgelerin halkının yiyecek içecek ikramları ve misafirperverlikleri muhteşem. Yürüyüş esnasında yinede yanınızda enerji verici yiyecek olsun, kuruyemiş gibi. Yürünülen bölgenin doğası uygun ve güzel. Sadece yürümekten ayaklarda yaralar oluşabiliyor, yürüyüş ayakkabınızın kalitesine de bağlı bu. Ama akşamları kamp alanında profesyonel sıhhiyeciler hizmet veriyor ve en ufak çiziği bile iyice tedavi ediyorlar. Yürüyüş rotasında kaybolmak çok zor açıkçası, yinede önlem olarak olabildiğince gruplarla beraber yürümeye çalışın.
 


İletişim
Öncelikle bize katılmak isterseniz memnuniyetle karşılarız, whatsapp/facebook grubuna sizi ekleyebiliriz veya yazışmalara ekleyebiliriz.

Herhangi bir konuda bilgi almak isterseniz telefon numaram : 0 542 387 33 95 (Caner) 
 


En son şunu da paylaşayım, facebook grubumuzdaki bir not :

Çadırda konaklama için gerekli görülen ihtiyaçlar

1.Eşyaları içeri koyabilecek genişilikte çadır (2 kişilik denen çadırlarda iç mekana eşyaları koyunca yer çok daralıyor)
Çadır malzemeleri demir içerdiği için uçağa alınmaz, uçağın bagajına verilmelidir.
2.Uyku tulumu (Çantada fazla yer kaplamamalı)
3.Mat (uyku tulumunun altına,çantada fazla yer kaplamamalı)
4.Hafif kazak veya hafif örtü.(Gece üstümüze alabilmek için) Gece dışarda rahatça durabilmek için polar/eşofman
5.El feneri (mümkünse kafaya takılabilen fenerler daha uygun olur).
Çadıra takılabilecek ufak bir aydınlatmalık
6.Terlik
7.Bolca ıslak mendil
8.Şişme yastık (yer kaplamamalı)
9.Şampuan,sabun
10.Havlu
11.Özellikle akşam yemekleri için konserve, paketlenmiş ve sıcaktan bozulmayacak gıdalar.

Yürüyüş için gerekli görülen ihtiyaçlar
1.Panço (Toplanabilir, yer kaplamayan)
2.Şapka veya bandana, hava alan şekilde olması ve enseye de gölgelik yapması daha uygun olur,
3.Ayağı sıkmayan bir yürüyüş ayakkabısı, mümkünse bir süre kullanulmış olmalı ( ayağı vurmaması için )
4. Yara bandı (Ayak vurması için gerekebilir)
5.Yürürken enerji verici kuruyemiş, kuru incir gibi yiyecekler
6. Güneş gözlüğü, kaybolma veya düşme ihtimaline karşı ucuz ve taşıması açısından hafif olması uygun olur.
7. Düdük (Düşük ihtimalli de olsa gerekli olabilir)
8. Yürüyüş batonu (katlanabilir ve yer kaplamaması uygun olur)

http://marsmiraturkiye.org/sss/ adresinden de bazı bilgileri edinebilirsiniz. (Yürüyüş nereden ve ne zaman başlar?, Saraybosna’dan Nezuk’a nasıl erişilebilir? , Katılım için en son ne zaman kayıt yaptırabiliriz? , Bosna ordusunun kurduğu çadırlarda yeterince yer oluyor mu? , Yürüyüş esnasında çadır ekipmanlarımızı taşımak zorunda mıyız?) Bu sayfadaki bilgileri en kısa zamanda güncelleyip artırmayı planlamaktayız.

Başka bir sorunuz olursa iletiniz.

Saygılarımla,
Caner

İlişkili Gönderiler

0 Yorum

Bir Cevap Yazın
E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.